Framtidsscenarier på ElectriCITY-dagen
På torsdag, den 16 maj, är det dags igen. Då hålls ElectriCITY-dagen i Internetstiftelsen lokaler i Hammarby Sjöstad. Temat den här gången är Hammarby Sjöstad 2.0 som testbädd för projekt inom smart energi, hållbara transporter, återvinning, delningsekonomi och digitalisering.
– ElectriCITY-dagen har en fullspäckad agenda. Vi kommer att diskutera och exemplifiera hur vi kan sänka förbrukningen i fastigheterna genom att lagra egen energi, hur en utbyggnad av infrastrukturen för elbilar kan påskyndas och hur ett testprojekt med självkörande elbilar kan realiseras i Sjöstan. Detta och mycket mer, berättar Jörgen Lööf på ElectriCITY.
Dagen inleds av Petter Olson, student på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, som gör sitt examensarbete i Hammarby Sjöstad i samarbete med ElectriCITY. Han har genomfört en djupgående studie och i sin presentation beskriver han vad som behöver göras för att sjöstadsbornas totala klimatpåverkan ska halveras till år 2030 samt vad som krävs för att lokala transporter och bostäder ska uppnå full klimatneutralitet. Studien har klimatprofessor Johan Rockströms koncept, ”Carbon Law”, som utgångspunkt.
– Jag har tagit fram ett antal nödvändiga omställningsscenarier. Det handlar om fem stora utsläppskategorier; marktransporter, mat, bostad, flyg och övrig konsumtion. Det berör med andra ord många parter i Sjöstan, alltifrån boende och lokala fastighetsägare till skolor, matbutiker, restauranger och mobilitetsleverantörer säger Petter Olson.
Sjöstadsbornas sammantagna levnadsvanor orsakar idag utsläpp på cirka åtta ton koldioxidekvivalenter per person och år. Uppdelat i de fem kategorierna släpper de boende ut mest när det gäller mat, flyg och övrig konsumtion. Där ligger man över det svenska genomsnittet, medan utsläppen för resor och bostäder ligger under.
Petter Olsons studie visar att det krävs stora miljösatsningar för att de klimatmål som är satta för Sjöstaden ska uppnås. Det handlar bland annat om förändringar i konsumtionsvanor samt att ny teknik implementeras genom nya aktörsnätverk och verksamhetsmodeller. Det kan exempelvis vara en kraftfull utbyggnad av solceller – både på taken och väggarna – eller en större satsning på fossilfria bilar och transporter.
Till exempel skulle en omfattande omställning till elbilar, som delas mellan flera familjer, kunna reducera utsläppen från marktransporter med nästan 90 procent till år 2030.
– Vi kan naturligtvis också göra mycket som enskilda personer genom att avstå från en del materiell konsumtion, flyga mindre och äta mer klimatsmart kost, konstaterar Petter Olson.
Agenda ElectriCITY- dagen den 16 maj 2019
10.30 Välkommen
Hur utformar vi nya system för hållbar stadsutveckling – Ann-Sofi Gaverstedt, ordförande ElectriCITY.
10.38 Hur fungerar testbäddar i Hammarby Sjöstad? – Jörgen Lööf, VD ElectriCITY.
10.45 Hammarby Sjöstad 2.0 – En fossilfri och klimatneutral stadsdel år 2030
Hammarby Sjöstad – Hur når vi klimatmålet via våra testbäddar? – Petter Olsson, KTH.
10.55 Smart och förnybar energi – Egenproducerad energi och el för att minska effektuttag
Energi Hemma + gemensam upphandling av energiåtgärder i Hammarby Sjöstad – Jörgen Lööf, ElectriCITY.
11.00 Rapport om samtal och slutsatser i styrgruppen energi om olika testbäddar för egen elproduktion. – Björn Laumert, KTH
11.10 Produktion av lokal solel – Jörgen Almerborn, Vattenfall.
11.17 Kan Hammarby Sjöstad vara en testbädd för att öppna lokala elnät för delande av el mellan fastigheter, Stephan Stålered, Ellevio
11.24 Microgrid i Tyskland – Erik Mårtensson, Siemens
11.31 Microgrid i Simris – Peder Kjellén, E.ON
11.38 Hur går vi vidare med Microgrid i Sjöstaden? – Sten Bergman, ElectriCITY
10.43 Utlysningar – Testbäddar och Urban Living Lab
Utlysningar för nya samarbeten i testbäddar – Allan Larsson, ElectriCITY, Monica Axell, RISE.
11.53 Grön Bostad 2.0, ett kommunikationskoncept för spridning av Hammarby Sjöstad 2.0 – Allan Larsson, ElectriCITY
12.00 Lunch + mingel
13.00 Hållbara transporter – Smart integration av energi/transport, samt testbädd för självkörande elbilar
Ladda Hemma + vision för autonoma transporter i Hammarby Sjöstad – Jörgen Lööf, ElectriCITY.
13.05 Nya elfordon på gång. Bättre batterier utlovas. Smart integration av energi/transport. – Charlotte Eisner, DEFA, ordförande i styrgruppen för hållbara transporter.
13.15 Hur ser framtidsladdningen ut och vad händer med bussar och tunga fordon? Smarta logistiklösningar erbjuder bilen som en tjänst – Sten Bergman, ElectriCITY
13.24 Ladda Hemma Kampanj i Sverige. Hur kan vi få fordons & laddbranchen att genomföra en nationell turné kring elbilar och hemmaladdning? – Henric Gustafson, ElectriCITY
13.30 Digitalisering – Hur underlättar vi den fysiska och finansiella strukturen genom molntjänster?
Den digitala energideklaration – Rickard Dahlstrand, ElectriCITY
13.37 Kan beteendeförändring spara energi? Ett projekt i Hammarby Sjöstad tillsammans med Telia och KTC – Rickard Dahlstrand, ElectriCITY
13.42 Digitalisering inom fordons/transportsektorn. Självkörande bilar, hur möjliggör vi en testbädd i Sjöstaden? – Sten Bergman, ElectriCITY
13.49 Hammarby Sjöstad som testbädd för 5G – Andreas Dahlqvist, Telia
13.56 Öppen data och datadriven innovation i den smarta staden – Eric Hjelmestam, Metasolutions
14.03 Rapport från ett seminarium om hur blockkedjor kan göra nytta i ditt projekt. – Per Sandström, PWC
14.10 Juice och frukt
Pausfråga: Vilken tjänst eller produkt vill ditt företag testa i Sjöstaden?
14.30 Affärsplattform för nationella och internationella samarbeten
Hammarby Sjöstad – Hur kan vi realisera affärspotentialen? – Ann-Sofi Gaverstedt, Teknikföretagen.
14.37 Erbjudande – MatchMaking-event i Indien – Albin Carlén, Swedish Smart Grid Forum.
14.44 Erbjudande – MatchMaking-event i Kina – Quanhong Feng, China-Nordic Association for Technology Innovation and Development.
14.51 MatchMaking-event med svenska kommuner under hösten 2019 – Jörgen Lööf, ElectriCITY.
14.58 En ny svenskproducerad el-sol-bil – Nadia Kabir, Nevs
15.05 Delningsekonomi – Medborgardialog för fler testbäddar
Medborgardialog med familjer i Sjöstaden, nya testbäddar – Selene Samuelsson, ElectriCITY.
15.12 Storstadsodling i Hammarby Sjöstad, kartläggning av möjligheter – Jonathan Naraine, Grow Gothenburg.
15.20 Delningsprojekt i Sjöstaden – Örjan Svane, Sharing Cities
15.30 Summering av ElectriCITY-dagen
Ann-Sofi Gaverstedt och Jörgen Lööf summerar EC-dagen.
15.40 Mingel
Enkla tips på besparingsåtgärder på energimöte
Det var fullsatt när ElectriCITY höll energimöte. På plats fanns ett 50-tal personer som representerade 22 bostadsrättsföreningar i Hammarby Sjöstad. De fick bland annat lyssna till Mats Bergholtz från Stockholm Exergi som gav enkla tips och råd på hur vi kan sänka effekt och energikostnaderna i våra fastigheter.
– Vår satsning på energibesparande åtgärder är bra både för plånboken och miljön. Vi vill använda Sjöstan lite som en testbädd för våra lösningar och bjuder därmed in bostadsrättsföreningarna att ingå i projekt som sänker energiförbrukningen i fastigheterna, säger Mats Bergholtz.
Stockholm Exergi presenterade tre sätt att sänka energianvändningen via effektivare styrning. Det handlar både om smartare styrning av systemen men också om att kapa effekttopparna i värmesystemen. Man presenterade även en årstidsbaserad ventilation som gör att vi inte släpper ut för mycket av värmen från lägenheterna.
Nu erbjuder Stockholm Exergi medlemmar i ElectriCITY:s en analys av värmesystemen i Sjöstadens fastigheter. Till förfogande ställer företaget sina energiexperter som gör en kvalificerad bedömning av olika förbättringsåtgärder. Det kan vara enkla åtgärder, som att installera digitala sensorer som synliggör förbrukningen i den enskilda bostaden.
– Vi tror att mycket energi och kostnader kan sparas bara genom att tydliggöra förbrukningen. Det skapar en medvetenhet hos bostadsrättsföreningarna och de boende. Kanske är man beredd att sänka inomhustemperaturen med någon grad, eller genomföra någon annan åtgärd som man själv styr över, säger Mats Bergholtz.
På mötet deltog även Kenneth Johansson från elnätsbolaget Ellevio. Han berättade om den utmaning som hela Stockholm står inför när det gäller den framtida nätkapaciteten. Efterfrågan på el ökar och det finns risk för brist under vissa perioder, framför allt under vintertid då förbrukningen är allmänt hög.
Ta del av Stockholm Exergi:s presentation här